Uit historische gegevens is gebleken dat de Limes, de grens van het grote Romeinse Rijk, van ca. 70 tot 300 na Christus, precies over het tuincomplex van de Biologische Tuinbouwvereniging Elderveld heeft gelopen. Zowel AWN (Archeologie Nederland) als de Heidemij willen de restanten van de Limes in Nederland verder zichtbaar en beleefbaar maken om deze op de Wereld Erfgoedlijst te krijgen. Zo worden dit jaar de fundamenten van het Romeinse Castellum (Castra Hercules) in Meinerswijk (Arnhem-zuid) tegenover het volkstuincomplex, zichtbaar gemaakt door middel van schanskorven met dank aan de Provincie Gelderland en de Gemeente Arnhem.

De besturen van de BTV-Elderveld en Stichting Boomgaard De Steenen Camer hebben het idee uitgewerkt om in het publieke boomgaard- en wijkpark “De Steenen Camer” een tuin in te richten met groente- / kruidengewassen en fruitsoorten die ook in de Romeinse tijd hier werden verbouwd. Na de nodige goedkeuringen zijn de vrijwilligers op 21 mei aan de slag gegaan, is het perceel grond gefreesd, zijn de omheining, paden en pergola op de juiste plaats uitgezet. De enorm enthousiaste vrijwilligers begonnen meteen aan handmatig grondverzet om de fraaie halfverhardings-paden aan te leggen. Enkele weken later hebben ze met rondpalen van onbehandeld robuust kastanjehout een prachtige pergola opgebouwd. Deze pergola heeft een mooie Romeinse uitstraling en is inmiddels beplant met clematis, wilde wingerd, hop en druiven. Ook de akkers zijn inmiddels beplant met historisch verantwoorde gewassen. In de kruidentuin staat een fontein als blikvanger te pronken en er is een passende waterput. Begin juli stond onze tuin al vol met plant- en zaaigoed. Medio augustus hebben we de eerste groenten geoogst.

Tijdens het jubileumfeest (6 sept) van onze tuinvereniging werd er van de oogst originele Romeinse kip-groentesoep met Romeins brood geserveerd. Maandag 7 september was onze tuin onderwerp in het programma “Ridders van Gelre” op TV-Gelderland. 12 september is onze Romeinse tuin officieel geopend door wethouder Ron König middels onthulling van een informatiebord.

Zaterdag 17 oktober is de tuin onderdeel van het evenement “de dag van de Arnhemse Geschiedenis”.

De realisatie is mede mogelijk gemaakt dankzij de  Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij (Heidemij), het Oranje Fonds (2500 €) de Rabobank, en de gemeente Arnhem.

De tuin is te vinden in Boomgaard de Steenen Camer, langs het Hannesstraatje, een zijweg van de Drielsedijk,

Foto's van de Romeinse Tuin zijn te vinden in ons fotoalbum

Voor meer informatie over de Romeinse Tuin kunt u contact op nemen met Fred van der Stap (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06-34747713)

Naar boven
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.