Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

BTV nieuwsbrief mei 2023

BTV nieuwsbrief mei 2023
 
 
   
  Nieuwsbrief 04 augustus 2023  
 
 

Nieuwsbrief (laat) mei 2023

 • BTV-winkel
 • Excursie zaterdag 10 juni
 • Steenen Camer Open Tuinen dag 24 juni
 • Tuinleden met aardappels in de moestuin opgelet!!
 • Gebruik mechanische pompen en andere machines
 • Appelspinselmot
 • Hagen rond de tuinen scheren
 • Demonstratie honing slingeren
 • Wist u datjes

 

BTV-winkel

Iedere zaterdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur vindt buiten voor De Schuur de verkoop plaats van plantjes, zaden, bonen, fruitstruikjes en van overige tuinbenodigdheden.

Excursie Museumboerderij Smedekinck

De BTV-excursie gaat zaterdag 10 juni naar Zelhem, naar Museum-boerderij Smedekinck.

Bij Museum Smedekinck in Zelhem is te zien hoe de bewoners van het Achterhoekse platteland vroeger leefden en werkten. Het museum is gevestigd in een eeuwenoude, gerestaureerde boerderij met bijgebouwen, een prachtige kruidentuin met waterput, een bongerd met oude fruitrassen en een akker met oude landbouwgewassen. In de boerderij waant de bezoeker zich algauw in een lang vervlogen tijd, zo rond het begin en de eerste helft van de vorige eeuw. Ook in de als expositieruimte ingerichte Stal vallen vooral de herinneringen aan die tijd op, maar vindt men daarnaast onder meer een presentatie over 1200 jaar Zelhem, een unieke collectie bodemvondsten en wisselende exposities.

In de grote Schure hebben diverse historische werkplaats- en winkelinrichtingen een plaats gevonden. Op het erf staat een replica van het kerkje dat de missionaris Ludger rond het jaar 800 in Zelhem stichtte. In het kerkje is o.a. een expositie over Ludger te zien. Museum Smedekinck is aangesloten bij CollectieGelderland.

Verzamelen: Hannesstraatje 2a, om 12.30 uur. Ca. 16.30 uur zijn we weer terug.

Graag opgeven op de aanmeldlijst in De Schuur of per e-mail bij voorzitter@btv-elderveld.nl

We gaan carpoolen. Het is 45 km (ca 45 minuten) rijden. Geef even aan of je eventueel wilt rijden en hoeveel personen je mee zou kunnen nemen. De rondleiding duurt ca 2 uur.

De entree kost 5,00, de koffie/thee met krentenwigge 4,50 extra en we verdelen de autokosten onderling.

Fred van der Stap

Steenen Camer Open Tuinen dag

Zaterdag 24 juni (10-13u), Hannesstraatje 2a Arnhem, Heb je mijn tuin al gezien?

We hebben 265 BTV leden met samen 250 tuinen. Er is een grote verscheidenheid aan soorten tuinen. Zo hebben we tuinders die vooral bloemen kweken. Anderen hebben weer veel verschillende soorten kalebassen. Sommige tuinders kweken meer oosterse groenten en weer andere puur Hollandse groenten.

Op zaterdag 24 juni houden we een “OPEN TUINEN DAG”. Dan kun je je tuin voor een paar uur openstellen voor belangstellenden. Het doel is om jouw kennis en enthousiasme te delen met je mede tuinders en met buurtbewoners. Wil jij ook jouw tuin openstellen geef je dan op bij evenementen@btv-elderveld.nl

Op de dag zelf hang je bij de ingang van je tuin jouw favoriete vlag op, dan weten bezoekers dat ze bij jou welkom zijn.

Tuinleden met aardappels in de moestuin opgelet!!

De coloradokever is al weer op een enkele plaats op ons moestuinencomplex gesignaleerd.
Daarom aan u het verzoek de aardappelen te controleren op de aanwezigheid van de coloradokever of de eitjes en larven ervan. Als u de coloradokever of de eitjes en larven ervan aantreft, wilt u deze dan vernietigen en melden aan de TAC?

Ook de leden van de TAC zullen de komende weken de aardappelveldjes controleren. Voor meer informatie over het herkennen van de kevers en de larven en over de bestrijding ervan verwijzen wij u naar de website van VELT:  https://www.velt.be/coloradokevers

Gebruik mechanische pompen en andere machines

Leden van BTV-Elderveld mogen op de tuin een mechanische pomp (elektrisch / benzinemotor), aggregaat of freesmachine gebruiken op de volgende tijden:

 • ma t/m vr: van 09.00 tot 10.00 u.
 • ma t/m vr: van 18.00 tot 19.00 u.
 • zaterdag:   van 10.00 tot 11.00 u.

Buiten deze tijden en op zaterdagmiddag, zondag en feestdagen is het gebruik verboden, dit om overlast voor buurtbewoners en mede-tuinleden te beperken.

Appelspinselmot

Op ons tuincomplex is opnieuw de Appelspinselmot waargenomen. Rupsen van de spinsel- of stippelmot trekken scheuten en bladeren samen en omweven deze met een beschermend spinsel. De rupsen groeien snel en zijn behoorlijk vraatzuchtig. Wij verzoeken u alle bomen en struiken op en rond uw tuin hierop te controleren. Het is voor ons allen en zeker voor de bomen en struiken beter om de spinsels direct handmatig te verwijderen en te vernietigen voordat de rupsen zich verpoppen en verder voortplanten.

Hagen rond de tuinen scheren

Deze week starten we weer met het scheren van de voorkant en bovenkant van de hagen rond onze tuinen.

Enkele vrijwilligers hadden zich hiervoor al eerder aangemeld, we kunnen nog extra hulp gebruiken.

We hebben een 3-tal accuheggenscharen (steeds met 2 accu’s) hiervoor beschikbaar, hiermee kan dan ongeveer een uurtje worden gewerkt. De hagen zijn nu nog makkelijk te scheren en het snoei-afval is nog klein en hoeft niet direct geruimd/afgevoerd te worden. Wie even een uurtje wil helpen kan zich via email melden bij secretaris@btv-elderveld.nl dan spreken we het tijdstip van ophalen en instructie af.

Demonstratie honing slingeren

Op vrijdag 9 juni, om 13.00 uur, gaan 'de 3 imkers' honing slingeren in de schuur. U mag dit komen zien.

Dit op verzoek van tuinleden, die geïnteresseerd zijn in het proces van honingraat tot potje. Ook mogelijkheid tot honing proeven en honing verkoop. Bakjes meenemen voor wie graag verse bijenwas mee wil nemen.

Let op: de deur moet dicht blijven, anders krijgen we bezoek van massa's bijen! Vooraf aanmelden niet nodig.

Wist u datjes……

 
 
  www.btv-elderveld.nl | Contactmessage