Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

BTV nieuwsbrief september 2022

BTV nieuwsbrief september 2022
 
   
  Nieuwsbrief 10 september 2023  
 
 

In deze september nieuwsbrief:

  • Wist u datjes
  • Rabo Clubkascampagne 2022
  • Bestellen van Champost
  • Bestellen van verse paardenmest
  • Uitlevering winteruien en herfstknoflook
  • Autoverkeer binnen het park
  • Lezing Japanse vrouwenkampen
  • Vrijwilligerstaak vervullen voor eind 2022
  • Tips opkweek winteruien en herfstknoflook.

 Wist u datjes……

  • De Dag van de Arnhemse Geschiedenis van zondag 16 oktober 2022 gaat door. Ons programma volgt nog, kijk eventueel alvast op de website www.dagvandearnhemsegeschiedenis.nl
  • De Romeinse tuin kunt u op eigen gelegenheid geheel vrij bezoeken, u mag hier echter niets oogsten.
  • De hagen willen we eind september of begin oktober voor de najaar-onderhoudsbeurt weer snoeien, aangemelde vrijwilligers krijgen hiervoor een persoonlijke uitnodiging.
  • De binnenkant van uw heg moet u zelf scheren, u mag bij ons gratis de accuheggenschaar lenen.
  • De gezamenlijke composthoop alleen gebruiken voor zacht groenafval. Géén rommel, geen takken en zeker geen aardappel- of tomatenloof. Uw groenafval svp zo ver mogelijk naar achteren brengen.
  • De Kerstmarkt op zondag 11 december gaat vrijwel zeker door. Aanmelden voor een kraam kan al via onze website www.btv-elderveld.nl
  • U kunt een deel van deze nieuwsbrief via onderstaande link in uw eigen taal vertalen. https://translate.google.com/?hl=nl&sl=nl&tl=en&op=translate

RABO Clubkascampagne, stem op ons!

BTV Elderveld doet dit jaar weer mee met de Rabobank Clubkas Campagne van Rabobank Arnhem en Omstreken. Support onze club en help ons met het bereiken van ons doel, namelijk het vernieuwen van onze tafels en stoelen. De afgelopen jaren heeft deze campagne ons ruim 600 euro opgeleverd, gaat dit ons dit jaar weer lukken? Alvast bedankt.

Tussen 5 en 27 september kunnen leden van Rabobank Arnhem en Omstreken hun stem uitbrengen op hun favoriete clubs! Ben je lid van Rabobank Arnhem en Omstreken? Het zou fantastisch zijn als jij en je familie, vrienden en kennissen jullie stem geven aan BTV Elderveld. Check of je lid bent van Rabobank Arnhem via Rabo Internetbankieren bij ‘Mijn gegevens’ www.rabobank.nl/arnhem . De leden van Rabobank Arnhem en Omstreken ontvangen begin stemperiode via de post uitleg over het stemmen en een persoonlijke stemcode.
U kunt ook via deze link (inloggen) uw stem uitbrengen: https://www.rabobank.nl/leden/clubsupport

Bestellen van Champost

Vanaf nu kan weer biologische champost worden besteld. Zodra ca 60 kuub is besteld, wordt een datum voor de levering afgesproken met de leverancier. De prijs per kuub (12 kruiwagens van 80 liter) hebben we iets moeten verhogen naar € 14,00. Champost is geen mest maar een kleigrondverbeteraar maar pas op, champost geeft een hoger stikstofgehalte in de grond. Teveel hiervan is niet goed. Planning levering 2e helft november.
De werkwijze / procedure is gelijk aan vorig jaar en ziet er als volgt uit.
De tuinder die champost bestelt en vooraf betaalt, krijgt van de vrijwilliger in de winkel een formulier op naam, tuinvereniging en of tuinnummer(s), waarop staat wat hij heeft besteld.
De vrijwilligers van de winkel en de leden van de TAC hebben een overzicht van wat is besteld en door wie.
Zodra de champost binnen is, krijgt de tuinder bericht (telefoon of mail), dat de champost kan worden opgehaald. De tuinder is verplicht bij het ophalen het formulier bij zich te hebben, zodat controle zo nodig kan plaatsvinden. Geen formulier betekent geen champost.

Bestellen van verse paardenmest

U kunt in onze winkel ook verse paardenmest bestellen tegen een zeer redelijke prijs. De levertijd is vrij kort, u moet deze mest wel een jaar op een composthoop laten composteren, direct verspreiden op uw landje kan absoluut niet, de wortels van jonge plantjes zullen verbranden er groeit dan helemaal niets op deze grond.
Wij kunnen niet voor verse koeienmest zorgen. Hier is zeer moeilijk aan te komen en erg duur. We hebben wel koeienmest in gedroogde korrelvorm en is direct op het land te verwerken. We hebben verder nog andere biologische meststoffen in korrelvorm zoals: Culterra, kippenmestkorrels en kip-koe-paardenmest.

Aardbeistekjes

Bijna iedereen heeft wel een aardbeienveld op de tuin. Elk jaar moet u in augustus op een andere plek in de tuin een nieuw bed maken met de uitlopers van uw oude planten. Het oudste aardbeienveldje (4 jaar) moet u dan ruimen want die planten zijn dan op en zullen bijna geen vruchten meer gaan geven.
Heeft u nog uitlopers van uw aardbeiplantjes over? Wij kunnen ze heel goed gebruiken. Breng ze naar de winkel of naar de kwekerij. Wel graag zo goed als mogelijk aangeven of het voorjaarsaardbeien (Elsanta) of doordragers (Ostara) zijn. Wij gaan ze dan oppotten en zowel dit najaar als in het voorjaar te koop aanbieden aan nieuwe tuinleden die nog moeten starten met een aardbeienveld.

Uitlevering winteruien en herfstknoflook

Vanaf zaterdag 17 september kunt u uw (reeds betaalde) bestelling tussen 10.00 en 12.00 uur ophalen.
Mocht u as zaterdag niet in de gelegenheid zijn uw bestelling op te halen, dan blijft deze liggen. Tot uiterlijk eind oktober is de mogelijkheid deze op te halen.
Niets besteld? Er is ook vrije verkoop, zolang de voorraad strekt, ook op zaterdagmorgen, op=op.

Autoverkeer binnen het park

We merken dat steeds meer tuinleden hun auto voor hun volkstuin parkeren, dit is echt verboden.
Voor het laden en lossen van grotere materialen is het toegestaan om met de auto even naar uw tuin te rijden, maar daarna moet u uw auto wel weer z.s.m. parkeren op het parkeerterrein.
N.a.v. het vele vandalisme in de afgelopen maanden wordt ons complex intensief door Handhavers / BOA’s bezocht, zij hebben ook de bevoegdheid om illegaal parkeerders te bekeuren, dat is echt zonde van uw geld.
De afsluitbare paal bij de dijk wordt binnenkort weer hersteld en is dan alleen met een sleutel te openen.
U wordt verzocht gebruik te maken van de doorgang voor de Schuur en aldaar toestemming vragen, wij hebben een sleutel beschikbaar voor de daar aanwezig afsluitpaal.

Lezing 12 oktober, ervaringen Japanse vrouwenkampen

Op woensdagavond 12 oktober om 20.00u (zaal open 19.30 uur) hebben we een heel bijzondere lezing/presentatie bij ons in de Schuur. Entree is geheel gratis.
Buurtbewoner Walter Diks gaat u meer vertellen over zijn ervaringen in de periode 1940-1950 in Indonesië.
Heeft u ook interesse, noteer dan alvast deze datum in uw agenda.

Vrijwilligerstaak vervullen voor eind 2022

Alleen door jullie inzet (als vrijwilliger of door de uitvoering van verenigingstaken) is het mogelijk ons moestuinencomplex en ons verenigingsgebouw op orde te houden. Via een aanmeldformulier heeft elk lid aan het begin van het jaar een keuze kunnen maken. Het elk jaar vervullen van een taak van minimaal 3 uur is door de ALV verplicht gesteld, het bestuur moet dit bewaken. Helaas moeten we nu vaststellen dat nog niet ieder tuinlid een taak heeft vervult. Er zijn nog enkele momenten dit najaar waarvoor je je beschikbaar kan stellen zoals de najaar-werkdag op zaterdagmorgen 5 november. Ben je verhinderd, dan graag een berichtje naar ledenadministratie@btv-elderveld.nl , zodat voor jou een nieuwe taak ingepland kan worden. Mocht je in 2022 geen verenigingstaak hebben vervuld, dan wordt je het jaar daarop dubbel ingeroosterd ter compensatie. Bij niet verschijnen in dat jaar wordt je geroyeerd als lid en dat is heel vervelend. Alleen in bijzondere gevallen (zoals leeftijd boven 75 of bij ziekte) kunt u ontheffing aanvragen voor deze verplichting.

Tips opkweek winteruien en herfstknoflook

Het telen van herfstknoflook

De biologische knoflook is gecontroleerd door de Skal en de Nak-t.
Knoflook is een bolgewas dat bestaat uit een aantal bijbollen of teentjes die omgeven zijn door witte, roze of violette vliezen. De smaak en de geur hangt af van het ras, maar ook van de plaats waar en de omstandigheden waaronder de knoflook groeit. Knoflook kan geplant worden in voorjaar en herfst. Voor de herfst uitplant is de beste methode om de tenen op ruggetjes te planten om zo te voorkomen dat ze niet al te natte voeten krijgen in de winter. Gebruik als poot materiaal de tenen van de knoflookbollen. De aarde moet goed zijn losgewoeld en niet al te rijk bemest. Zavel en zandgrond zijn ideaal. Kies voor het knoflookbed een plekje in de volle zon en druk de teentjes met een onderlinge afstand van 10 cm zo ver in de grond dat het puntje nog net zichtbaar is (2-5 cm diep). Worden er meer rijen naast elkaar geplant, hou dan een afstand van 20 cm tussen de rijen aan. Dan is het afwachten en hopen op mooi weer; een zacht buitje in de wortelfase en graag wat warmte en zon als de teen zich gaat klonen en kleine teentjes maakt. In het najaar geplant staat de knoflook in februari al boven en in juni-juli kunnen ze geoogst worden. En vooral droog weer in de afrijpperiode. Zit het weer niet mee en blijft de zomer nat en koud, dan blijft de bol klein en vormt soms geen tenen. Maar is het een goede zomer, dan kunt u een beste oogst met flinke knoflookbollen verwachten.

Het telen van winteruien

Radar is een winterui die gecontroleerd is door de Skal en de Nak-t.
Winter uien zijn winterhard genoeg om in moeilijke weersomstandigheden te overleven, maar houden ervan in de zon te staan. Maak de grond los. Uien gedijen het best in losse grond die goed waterdoorlatend is. Bij kleigrond goed verteerde compost door de grond mengen evenals kali.
Plant elke pootui 2,5 tot 5 cm diep met hun topje net boven de grond. Om te voorkomen dat vogels de uitjes er uit pikken, is afdekken met insectengaas aan te bevelen. Dit beschermt ook tegen de uienvlieg. Plaats de uien 15 tot 20 cm uit elkaar en houd tussen de rijen 30 cm aan.
Afdekken met een mulchlaag is aan te bevelen. Water verdampt minder en de grond blijft warmer. De eerste drie weken de uien 2 maal per week water geven zorgt voor een goed wortelgestel. Uiteraard niet als het vriest.
Na de winter als de grond opwarmt en de grond hard, gebarsten of droog is, kan weer begonnen worden met water geven. In april nog een keer kali geven.
Houd het bed onkruidvrij, dan komt alle voeding en water beschikbaar voor de uien. Ook het insectengaas blijft om de uienvlieg weg te houden.
Oogst de uien zodra het loof bruin wordt (tussen mei en juli afhankelijk van het weer). Krijgen de uien voordat het loof bruin wordt een zaadzakje op het loof, dan gaat er iets fout in de teelt. Dit verschijnsel is een teken dat de plant in paniek is en zich wil voortplanten. De reden kan zijn dat er te weinig voeding is of omdat de grond te compact geworden is waardoor de plant te weinig voedingsstoffen kan opnemen.

 


--//--

 
 
  www.btv-elderveld.nl | Contactmessage