BTV nieuwsbrief juni 2022

BTV nieuwsbrief juni 2022
 
   
  Nieuwsbrief 02 juni 2023  
 
 

In deze juni 2022 nieuwsbrief:

 • BTV-winkel, lavameel en courgettes.
 • Vogel-excursie zaterdag 18 juni
 • Romeinse middag zondag 26 juni
 • Tuinleden met aardappels in de moestuin opgelet!!
 • Gebruik mechanische pompen en andere machines
 • Wist u datjes

BTV-winkel, lavameel en courgettes

Iedere zaterdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur vindt buiten voor De Schuur de verkoop plaats van plantjes, zaden, bonen, fruitstruikjes en van overige tuinbenodigdheden.

Voor het afrekenen bij de kassa moet u gebruik blijven maken van het BTV-boodschappenlijstje. Hierop moet u zelf uw aankopen vermelden en optellen. Betalen binnen bij de kassa, het liefst met PIN.

Op veler verzoek proberen we in onze kwekerij met spoed nieuwe courgetteplanten op te kweken, door de grote slakkenplaag zijn er heel veel courgetteplanten verloren gegaan.

Nieuw in ons assortiment opkweek-hulpstoffen hebben we nu DCM-Kleigrondverbeteraar.

Dit LAVA-product is grover als de bekende lavameel en iets fijner als lavagrid en ook nog goedkoper.

Toelichting: DCM Kleigrondverbeteraar Vulkanische Lavakorrel 0-3 mm is de perfecte bodemverbeteraar voor zware kleigronden met een dichte bodemstructuur en andere slempgevoelige of onstabiele toplagen. Deze korrels zijn uiterst luchtig en zodoende ideaal om de toplaag te verluchten. Daarnaast zorgt deze ervoor dat de inworteling van planten vergemakkelijkt. De lavakorrels brengt meer poriën in de bodem waardoor de waterhuishouding verbeterd. Gebruik: 20 kg in eerste jaar voor 60-80 m2, daarna jaarlijks 1/3 hiervan.

Vogelexcursie zaterdag 18 juni

Altijd al willen weten welke vogels in park De Steenen Camer (Hannesstraatje) daar hoog in die bomen zingen, of hier op de grond rondscharrelen,  ga dan mee met onze vroege vogelwandeling op zaterdag 18 juni. Om 6.00 uur verzamelen we op de parkeerplaats. Opgeven is niet noodzakelijk. Neem, als je die thuis hebt liggen, een verrekijker mee, wij zorgen voor een telescoop.  

Bas van Balen, vogeldeskundige 

Romeinse middag zondag 26 juni

Zondag 26 juni van 12.00 tot 16.00u organiseren wij weer een Romeinse markt in park de Steenen Camer, Hannesstraatje 2a in Arnhem-zuid.

Kom s.v.p. zoveel als mogelijk met de fiets of lopend naar deze gezellige en leerzame marktactiviteit.

De toegang is geheel gratis.

Er zijn rondleidingen door onze Romeinse tuin en ook naar de fundamenten van het Castellum Meinerswijk. Vanaf 10 tot ca 400 na christus was deze legerplaats aan de Rijn doorlopend bemand door ca 450 Romeinse soldaten. Zij bewaakten de Limes, de noordgrens van het grote Romeinse Rijk. Sinds juli 2021, heeft deze locatie net als 18 andere locaties in Nederland en Duitsland (van Katwijk tot Keulen) de status van UNESCO Werelderfgoed.

Ontmoet Bataafse en Romeinse figuranten! Er zijn diverse proeverijen (let op; niet alles is gratis) met Romeinse kip-groentesoep, Romeinse hapjes en Romeins brood. Verder zijn er diverse informatiekramen van ons Romeinen-team, een Romeins-Bataafse oogst-/kruidenplantjeskraam en de kraam van de Romeinse kruidendoctor.

Kinderen kunnen in het Romeinse kampement een selfie maken, zelf in een Romeins tenue met schild/zwaard en/of samen met een Romeinse Soldaat. Ook zijn er Romeinse kinderspellen te spelen en kan men een Fibula (kledingspeld) maken.

Tuinleden met aardappels in de moestuin opgelet!!

De coloradokever is al weer op een enkele plaats op ons moestuinencomplex gesignaleerd.
Daarom aan u het verzoek de aardappelen te controleren op de aanwezigheid van de coloradokever of de eitjes en larven ervan. Als u de coloradokever of de eitjes en larven ervan aantreft, wilt u deze dan vernietigen en melden aan de TAC?

Ook de leden van de TAC zullen de komende weken de aardappelveldjes controleren. Voor meer informatie over het herkennen van de kevers en de larven en over de bestrijding ervan verwijzen wij u naar de website van VELT: https://www.velt.be/coloradokevers

Gebruik mechanische pompen en andere machines: 

Leden van BTV-Elderveld mogen op de tuin een mechanische pomp (elektrisch/benzinemotor), aggregaat of freesmachine gebruiken op de volgende tijden:

 • ma t/m vr: van 09.00 tot 10.00 u.
 • ma t/m vr: van 18.00 tot 19.00 u.
 • zaterdag:   van 10.00 tot 11.00 u.

Buiten deze tijden en op zaterdagmiddag, zondag en feestdagen is het gebruik verboden, dit om overlast voor buurtbewoners en mede-tuinleden te beperken.

Wist u datjes……

 • De vrije-inloop-koffieochtend op zaterdagmorgen (10.00-12.00) is weer hervat, kom gezellig langs.
 • Er is weer BTV-zomerhoning in de winkel beschikbaar. 
 • Storingen handwaterpompen s.v.p. melden bij voorzitter@btv-elderveld.nl
 • De binnenkant van uw heg moet u zelf scheren. U mag bij De Schuur gratis de accuheggenschaar lenen.
 • De gezamenlijke composthoop alleen gebruiken voor zacht groenafval. Géén rommel, geen takken en zeker geen aardappel- of tomatenloof en stronken van koolplanten. Uw groenafval svp zo ver mogelijk naar achteren brengen.
 • U kunt steeds een deel van deze nieuwsbrief via onderstaande link in uw eigen taal vertalen.
 • https://translate.google.com/?hl=nl&sl=nl&tl=en&op=translate

--//--

 
 
  www.btv-elderveld.nl | Contactmessage