Phytophtora infestans (fytoftora of aardappelziekte, "blight" in het engels) is de plaag van iedere moestuinder die aardappels of openlucht-tomaten verbouwt.
Deze plantenziekte wordt veroorzaakt door een soort van schimmel en gedijt daarom -zoals alle schimmels- goed bij warm en vochtig zomer weer. De schimmel verspreidt zich door de lucht en met de regen. Een eenmaal aangetast gewas infecteert vervolgens via loof en aardappelresten ook de bodem.
Misschien heb je het zelf al wel eens meegemaakt; het aardappelloof vertoont opeens zwarte plekken en bij het rooien (of na enige tijd in opslag) tref je rotte en stinkende puddingbommen aan. Ook op tomaten heeft de schimmel een heftig effect en kleurt het het tomatenloof en de (natuurlijk bijna rijpe) tomaten in een paar dagen zwart en oneetbaar.


Wat kun je tegen phytophtora doen?

Helaas, de ziekte is met biologische middelen niet te bestrijden! Wel geldt het motto "voorkomen is beter dan genezen" en dus:

  • houdt je aan het door de vereniging voorgeschreven teeltplan en plant je aardappels (tomaten en andere nachtschadeachtigen) niet vaker dan eens per vier jaar op hetzelfde stuk grond (aaradppels in 2009 in vak B weet u wel)
  • kies voor vroege variëteiten die van het land kunnen voordat phytphtora echt toeslaat (zo in jul met warm en vochtig weer)
  • kies voor de minder gevoelige, meer resistente variëteiten die ook volop in de winkel te krijgen zijn
  • zet tomaten onder een dakje of in een open tunnel zodat ze lekker droog staan maar wel kunnen doorwaaien

Mochten je aardappels of tomaten eenmaal geïnfecteerd zijn; kap dan het loof en voer het zo snel mogelijk van de tuin af. Laat het in verband met infectiegevaar niet op de tuin slingeren en verwerk het om dezelfde reden ook niet in de composthoop. De aardappels zelf moet je dan niet al te lang daarna rooien.

Ook voor de commerciële landbouw is phytophtora een plaag en -alhoewel men het chemisch mag bestrijden- een grote kostenpost.

Gedetaileerde achtergrond informatie over phytophtora met duidelijke foto's kun je vinden op Wikipedia.

 

Naar boven
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.