Volgens onderzoekers van Wageningen Universiteit kan de biologische tuinder een aantal voorzorgsmaatregelen nemen, zoals:
• Het ‘opruimen’ van slakkenschuilplaatsen (vochtige plekken in de tuin, let ook op de composthoop!)
• Beperkt gebruik van groenbemesters als grassen, granen en bladrammenas
• Zorg voor een teeltvrije zone tussen groenstroken en gevoelige ewassen
• Goede onkruidbestrijding.
• Schoffelen kan ook een preventieve maatregel zijn. (minder kluiten betekent minder schuilplaatsen voor de slakken.
• Zorg voor broedplaatsen voor natuurlijke vijanden (merels, lijsters, spreeuwen, eksters)
• Andere helpers zijn insecten zoals loopkevers, glimwormen, libellenlarven, vliegenlarven en enkele spinnen, o.a. de hooiwagen.
• Zorg dat slakken geen voedselbron (ingewerkte gewasresten; groenbemesters) hebben gedurende de wintermaanden.

Biologische bestrijdingmiddelen

In de biologische teelt is de werkzame stof ijzerfosfaat toegelaten als slakkenbestrijder. Dit middel is makkelijk te verstrooien en redelijk effectief tegen slakken. Er zijn meerdere toepassingen nodig. De laatste jaren wordt in steeds meer gewassen het biologische product ‘Nemaslug’ gebruikt. Het gaat hierbij om een nematodenpreparaat, dat over het gewas kan worden toegepast. Het middel bevat het slakkenparasitaire aaltje Phasmarhabditis hermaphrodita. Larven van dit aaltje dringen de slak binnen via de opening in de mantel.
De larven dragen bacteriën bij zich die de slak doden. Vrij snel na de infectie stoppen de slakken met eten en sterven na ca. 10 dagen. Zieke slakken kruipen weg in de bodem.

Koperen slakkenringen

Koper kan kwetsbare planten tegen slakken beschermen. Als slakken in contact komen met koper voelen een ze kleine elektrische stroom. Dit is voor hen kennelijk zo vervelend dat ze zich hierdoor terugtrekken. Het gebruik van koperen slakkenringen of koperen plakband is een milieuvriendelijke manier om slakken weg te houden bij planten. Bovendien komt er door de ringen een kleine hoeveelheid waardevol koper in de grond, dat als sporenelement zorgt voor gezonde en evenwichtige groei van planten. De slakkenringen zijn duurzaam en gaan een leven lang mee. Het koperen plakband kan om terraspotten worden geplakt om de planten te beschermen, maar het kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden om vaste zaai- of bloembedden, struiken of bomen te beschermen tegen slakken. Soms is een tweede laag nodig voor effectieve bescherming.
Bron: www.kopersporen.nl

Rabarber

Milieuvriendelijke tuinders zien in de rabarber een veelzijdig bestrijdingsmiddel. De forse bladeren kunnen als slakkenval worden gebruikt door ze simpelweg plat op de tuingrond te leggen. De slakken die van een vochtige en donker klimaat houden, zullen er overdag onder kruipen. Daar heb je ze zo voor het oprapen.

Diverse middelen

Slakken hebben een hekel aan munt, venkel, bieslook, knofook, geraniums en vingerhoedskruid. Zelf heb ik het afgelopen jaar al heel vroeg biervallen gezet. Er was nog nergens een slak te zien, maar mijn bakjes met bier zaten heel vol. Ze hadden kennelijk wel zin om voor wat bier de grond uit te komen. Ook heb ik in het afgelopen seizoen alle eitjes die ik heb gevonden, zorgvuldig opgepakt en meegenomen naar huis. En daar aan de kippen gevoerd, die erg blij waren met zo’n lekker hapje.
Afgelopen jaar heb ik een keer een egel op bezoek gehad, die zijn ook gek op slakken. Ze vragen evenals vogels voldoende beschutting, b.v. onder een hoop takken of bladeren.

(Bron: Biologica 2008-2, HK)

Naar boven
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.