Bestrijding (onkruid/ongedierte)

We hebben dit voorjaar weer behoorlijk last van (naakt)slakken en vele tuinders klagen dan ook over deze plaag die de nieuw geplante Courgetteplanten in één nacht tot een kaal steeltje reduceert..

VELT heeft in het artikel "Wat doe je tegen slakken" informatie en bestrijdingsmaatregelen op een rijtje gezet. Doe er je voordeel mee!

 

In de boomgaard was hij (of zij) vorig jaar al waargenomen maar nu weten we dankzij Jasja ook zeker dat de vos vanuit Meinerswijk oversteekt naar ons complex. De ultieme biologische konijnenbestrijding voor iedere tuinder die last heeft van konijnenvraat. Bovendien, we hoeven er niets voor te doen, het is gratis en bovenal helemaal natuurlijk!

Klik "lees meer" voor grotere foto's.

(met dank aan Jasja Dekker en onze camera bewaking)


Phytophtora infestans (fytoftora of aardappelziekte, "blight" in het engels) is de plaag van iedere moestuinder die aardappels of openlucht-tomaten verbouwt.
Deze plantenziekte wordt veroorzaakt door een soort van schimmel en gedijt daarom -zoals alle schimmels- goed bij warm en vochtig zomer weer. De schimmel verspreidt zich door de lucht en met de regen. Een eenmaal aangetast gewas infecteert vervolgens via loof en aardappelresten ook de bodem.
Misschien heb je het zelf al wel eens meegemaakt; het aardappelloof vertoont opeens zwarte plekken en bij het rooien (of na enige tijd in opslag) tref je rotte en stinkende puddingbommen aan. Ook op tomaten heeft de schimmel een heftig effect en kleurt het het tomatenloof en de (natuurlijk bijna rijpe) tomaten in een paar dagen zwart en oneetbaar.


Wat kun je tegen phytophtora doen?

Voor u als tuinier is een belangrijke taak weggelegd. Onze tuinen zijn belangrijk voor de egels: om te eten, te slapen, en zich voort te planten. Sluit uw tuin niet hermetisch af, maar laat onder de schutting een doorgang voor hem vrij, laat takken en bladeren tussen struiken liggen, zodat het dier er een schuilplaats heeft en er  mogelijk zelfs jongen kan grootbrengen. Strooi geen giftige slakkenkorrels,

Wat is er verdrietiger dan op een zonnige voorjaarsochtend de tuin in te lopen om te kijken naar al die nieuwe, frisgroene blaadjes... en te ontdekken dat er alleen nog maar korte stompjes staan?

Klik op onderstaande link voor het hele artikel (pdf) uit de Trouw (18/04/2009)

pdf  Eenentwintig manieren om van slakken af te komen

Naar boven
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.