Probeer bij het oogsten van een flaskalebas het steeltje met knoop er aan te laten zitten, hieraan kan je later goed een koord vast maken om ze op te hangen. Je kan ze ook gewoon ergens als decoratie neerleggen. Zodra je ziet dat ze schimmelvlekken beginnen te krijgen en niet meer echt mooi zijn leg of hang je ze ergens op een geventileerde plaats waar ze niet hinderen, in garage, trappenhuis of een tuinhuisje. Hoeft niet vorstvrij te zijn. Wel graag donker en muisvrij. Laat ze maar volledig verder schimmelen, al het vocht moet  eruit trekken, het droogproces is begonnen. Dus nu vooral niet weggooien.

Als je voelt dat ze bijna niets meer wegen kan je ze wassen met een schuursponsje of met een doekje buiten in de wind schoonvegen. Zo krijg je een mooie bruine houtige vrucht die nog vele jaren goed blijft. Als hij voldoende droog is kan je ermee schudden tot de zaadjes loskomen, zo heb je een Sambabal. Ook kunt u hem nu beschilderen en bijvoorbeeld als decoratie voor het raam zetten. Ze worden ook wel gebruikt voor houtsnijwerk, vogelhuisjes, speelgoed, petjes, lepels, bekers, olie- en waterkruiken, schotels, borden en potten. Verder worden er kunstvoorwerpen en muziekinstrumenten, zoals de Afrikaanse marimba van gemaakt. De fleskalebas komt van nature voor in tropisch Afrika.

Wanneer je de zaden wilt oogsten kan je beter niet wachten tot ze helemaal droog zijn maar al eerder de vrucht openen en daar de pitten uithalen. Het is wel een heel zoekwerk want de pitten zitten overal verstopt in het vruchtvlees. Deze zaden zijn dan veel mooier en ook  makkelijker te kiemen. Let op, deze zaden zijn bijna altijd zogenaamde bastaardzaden. Dat wil zeggen dat door de natuurlijke kruisbestuiving met andere soorten fleskalebas de planten die je er later mee opkweekt een aanzienlijk andere vrucht kunnen opleveren.

Naar boven
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.