Commissies/Projecten

Overzicht van de BTV commissies en vaste projecten

 

Sinds 2010 organiseert de BTV, in samenwerking met Wijkplatform Elderveld en verschillende andere partijen uit Arnhem-Zuid, de jaarlijkse Bloesemfietstocht Arnhem-Zuid.

Zoals de naam al zegt gaat het om de lentebloesem van de Betuwse fruitbomen en het genieten van de lente. De fietstocht start en eindigt gewoonlijk bij De Schuur en de route gaat om en door een aantal wijken van Arnhem-Zuid. Onderweg worden er op verschillende plaatsen leuke en verrassende activiteiten georganiseerd rond de thema's natuur, kunst en historie. Ieder jaar wordt er geprobeert een andere richting uit te fietsen en daarbij waar mogelijk nieuwe stukken route en nieuwe bezienswaardigheden mee te nemen. 

Deze fietstocht vindt gewoonlijk rond half april plaats en er is meestal keuze uit meerdere afstanden, b.v. 15 en 25 km zodat ook kinderen en ouderen makkelijk mee kunnen fietsen.

In de fietstocht zit, voor wie wil, een puzzelelement waarmee na afloop leuke prijzen te verdienen zijn. Bij terugkomst in De Steenen Camer zorgt de BTV ook voor gezelligheid in de vorm van muziek en een hapje te eten.

Bloesemfietstocht Arnhem-Zuid is een gezellige en relaxte familiefietstocht voor wie het lentegevoel in dit stuk van de Betuwe wil ervaren en daarbij nieuwe stukjes Arnhem-Zuid wil ontdekken. Gezellig en laagdrempelig maar misschien wat minder geschikt voor de kilometervreters.

De fietstocht heeft zijn eigen website met informatie over de fietstocht van dit jaar (vanaf medio februari weer actueel)

Foto's van fietstochten van afgelopen jaren vindt u in ons fotoalbum.

Uit historische gegevens is gebleken dat de Limes, de grens van het grote Romeinse Rijk, van ca. 70 tot 300 na Christus, precies over het tuincomplex van de Biologische Tuinbouwvereniging Elderveld heeft gelopen. Zowel AWN (Archeologie Nederland) als de Heidemij willen de restanten van de Limes in Nederland verder zichtbaar en beleefbaar maken om deze op de Wereld Erfgoedlijst te krijgen. Zo worden dit jaar de fundamenten van het Romeinse Castellum (Castra Hercules) in Meinerswijk (Arnhem-zuid) tegenover het volkstuincomplex, zichtbaar gemaakt door middel van schanskorven met dank aan de Provincie Gelderland en de Gemeente Arnhem.

De besturen van de BTV-Elderveld en Stichting Boomgaard De Steenen Camer hebben het idee uitgewerkt om in het publieke boomgaard- en wijkpark “De Steenen Camer” een tuin in te richten met groente- / kruidengewassen en fruitsoorten die ook in de Romeinse tijd hier werden verbouwd. Na de nodige goedkeuringen zijn de vrijwilligers op 21 mei aan de slag gegaan, is het perceel grond gefreesd, zijn de omheining, paden en pergola op de juiste plaats uitgezet. De enorm enthousiaste vrijwilligers begonnen meteen aan handmatig grondverzet om de fraaie halfverhardings-paden aan te leggen. Enkele weken later hebben ze met rondpalen van onbehandeld robuust kastanjehout een prachtige pergola opgebouwd. Deze pergola heeft een mooie Romeinse uitstraling en is inmiddels beplant met clematis, wilde wingerd, hop en druiven. Ook de akkers zijn inmiddels beplant met historisch verantwoorde gewassen. In de kruidentuin staat een fontein als blikvanger te pronken en er is een passende waterput. Begin juli stond onze tuin al vol met plant- en zaaigoed. Medio augustus hebben we de eerste groenten geoogst.

Tijdens het jubileumfeest (6 sept) van onze tuinvereniging werd er van de oogst originele Romeinse kip-groentesoep met Romeins brood geserveerd. Maandag 7 september was onze tuin onderwerp in het programma “Ridders van Gelre” op TV-Gelderland. 12 september is onze Romeinse tuin officieel geopend door wethouder Ron König middels onthulling van een informatiebord.

Zaterdag 17 oktober is de tuin onderdeel van het evenement “de dag van de Arnhemse Geschiedenis”.

De realisatie is mede mogelijk gemaakt dankzij de  Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij (Heidemij), het Oranje Fonds (2500 €) de Rabobank, en de gemeente Arnhem.

De tuin is te vinden in Boomgaard de Steenen Camer, langs het Hannesstraatje, een zijweg van de Drielsedijk,

Foto's van de Romeinse Tuin zijn te vinden in ons fotoalbum

Voor meer informatie over de Romeinse Tuin kunt u contact op nemen met Fred van der Stap (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06-34747713)

Sinds 2007 beschikt onze vereniging over een hoogstambrigade. Deze brigade bestaat uit (tuin)leden van de BTV Elderveld en zij zetten zich in voor het behoud van hoogstamfruitbomen. Het snoeien van fruitbomen is daarbij een belangrijk onderdeel. In park de Steenen Camer zijn al  diverse hoogstamfruitbomen geplant die wij onderhouden maar ook in de wijk Elderveld verzorgen wij het onderhoud van hoogstamfruitbomen.

Vanaf 2011 wil de brigade de tuinders van de BTV Elderveld helpen bij het onderhoud van hun fruitbomen en fruitstruiken. Het kan hierbij gaan om het planten, het snoeien, het bemesten en verzorgen van fruitbomen en fruitstruiken. Verder zal de brigade overleg hebben  met de Tuin Advies Commissie over de vitaliteit van de fruitbomen en fruitstruiken in het park.


Ieder tuinlid kan een beroep doen op de brigade. Iedere 2e zaterdag van de maand is er iemand van de brigade aanwezig op de boerderij (of de Schuur) die u kunt aanspreken voor advies of hulp bij het planten, snoeien, enten, e.d. De brigade gaat er vanuit dat de tuinder verantwoordelijk is voor zijn tuin en dient dan altijd aanwezig te zijn als de brigade zijn tuin betreed en de afgesproken werkzaamheden uitvoert.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Naar boven
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.